T +31 (0)20 767 01 80
T +31 (0)20 820 80 32 (direct)
M +31 (0)6 11 00 45 26
tim.de.wit@finnius.com

Tim de Wit

Senior Associate

Tim adviseert financiële ondernemingen over verschillende toezichtrechtelijke onderwerpen. Hij heeft met name veel kennis en ervaring op het gebied van beleggingsfondsen (de AIFMD, UCITS en Venture Capital Verordening (EuVECA)), de regulering van consumentenkrediet (de CCD en MCD), FinTech (waaronder betaaldienstverlening (PSD2) en elektronisch geld) en integriteitswetgeving (Wwft en Sanctiewet).

In zijn dagelijkse praktijk adviseert Tim over de reikwijdte en impact van toezichtregels en staat hij marktpartijen bij in hun contact met de AFM, zoals in het kader van een vergunningaanvraag of bij AFM (thema)onderzoeken).

Tim is een betrokken en analytisch sterke adviseur met een brede kennis, die zich zo nodig kritisch opstelt. Zijn doel is om complexe toezichtregels te vertalen naar de praktijk.

Tim wordt aanbevolen in The Legal 500 (2020, 2019 en 2018) als ‘Rising Star’ op het gebied van Investment Funds. The Legal 500 schrijft over Tim: “Tim de Wit has an outstanding legal knowledge when it comes to the AIFMD, but is not reluctant to assist in more operational organizational matters. Accessible.” (editie 2020) en “‘Solid, knowledgeable’ senior associate Tim de Wit ‘is fun to work with’” (editie 2018). Tim is daarnaast opgenomen in de lijst van ‘Rising Stars’, uitgegeven door Expert Guides (2019), op het gebied van ‘Investment Funds’.

Tim doceert en publiceert regelmatig op het gebied van de AIFMD, de Venture Capital Verordening, FinTech en integriteitswetgeving. Tim is co-auteur van de derde druk van het boek ‘Hoofdlijnen Wft’, dat in 2015 verscheen. Tim studeerde aan de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit in Amsterdam en een semester aan de Jönkoping International Business School in Zweden.

Werkervaring

 • Finnius, 2015 – heden
 • NautaDutilh N.V., 2011 – 2015 (waarvan 1,5 jaar op het kantoor in New York)
 • Assistentie bij AIFMD-vergunningaanvraag en aanmelding nieuw AIFMD fonds bij AFM;
 • Assistentie bij UCITS-vergunningaanvraag;
 • Toezichtrechtelijke structurering van beleggingsfondsen;
 • Advies en assistentie bij vergunningsuitbreiding van een AIFM met MiFID diensten;
 • Advies aan verschillende fondsbeheerders (AIFMD en UCITS) over doorlopend AFM-toezicht;
 • Advies over voorwaarden van AIFMD light regime / AFM registratieregime;
 • Advies bij implementatie van de Hypothekenrichtlijn (MCD);
 • Advies over het regime van de Venture Capital Fund Regulation en assistentie bij registratie van een Venture Capital Fund (EuVECA) bij de AFM;
 • Advies aan verschillende type financiële ondernemingen over reikwijdte en toepassing van de Wwft en de Sanctiewet;
 • Assistentie van FinTech startups op het gebied van elektronisch geld, betaaldienstverlening en toezichtrechtelijk structureren;
 • Assistentie bij themaonderzoeken of gerichte onderzoeken van de AFM op het gebied van investment management (AIFMD en MiFID) en integriteit (Wwft en Sanctiewet);
 • Doorlopende advisering over (nieuwe) regelgeving ten aanzien van consumptief krediet (waaronder de CCD) en hypothecair krediet (waaronder de MCD).

Tim de Wit heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het rechtsgebied Financieel Recht geregistreerd.

Deze registratie verplicht Tim elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit rechtsgebied.

“Solid, knowledgeable senior associate Tim de Wit is fun to work with.”

— Legal 500