T +31 (0)20 767 01 80
T +31 (0)20 767 01 86 (direct)
M +31 (0)6 31 67 03 94
rosemarijn.labeur@finnius.com

Rosemarijn Labeur

Partner

Rosemarijn heeft ruime expertise op het gebied van het financieel toezichtrecht. Zij focust zich op beleggingsfondsen (AIFMD en UCITS) en beleggingsdienstverlening (MiFID II). Daarnaast is zij gespecialiseerd in de regulering van financiële dienstverlening, zoals kredietverstrekking (CCD en Hypothekenrichtlijn), kredietbemiddeling (denk bijvoorbeeld aan goederenkrediet) en verzekeringsbemiddeling (IDD). Verder houdt Rosemarijn zich intensief bezig met specifieke ontwikkelingen in toezichtregelgeving, zoals duurzaamheidsregels (SFDR) en beloningsregels in de financiële sector (Wbfo en Wnbfo). Rosemarijn is een betrokken advocaat met een praktische benadering. Met haar gestructureerde aanpak loodst zij haar cliënten door het gecompliceerde woud van toezichtregels. Bovendien heeft Rosemarijn een goed zicht op de stroom aan ontwikkelingen die zich binnen het toezichtrecht blijven voordoen.

Rosemarijn wordt door verschillende vakorganisaties erkend en aanbevolen als expert op het gebied van het financieel toezichtrecht:

Rosemarijn is in de Chambers 2019 aanbevolen advocaat in de categorie Investment Funds. “Valued for her clear communication and responsiveness.”  Zij wordt door cliënten beschreven als “a very effective lawyer who understands the commercial needs of a client and balances this perfectly with the regulatory limitations.”

Chambers 2020 heeft haar ook opgenomen als aanbevolen advocaat in de category Banking & Finance: “Rosemarijn Labeur enters the rankings this year following excellent feedback from clients, who rate her pragmatism, with one characterising her as “hands-on with exceptional expertise in financial supervision.” She advises asset managers and private equity firms on regulatory topics, including licensing issues.”

Overige posities

Rosemarijn verzorgt als docent al enige jaren het onderdeel financiële dienstverleners binnen de Grotius specialisatie-opleiding Effectenrecht. Daarnaast is zij lid van de redactie van het Tijdschrift voor Financieel Recht en publiceert zij met regelmaat in dit vaktijdschrift. Rosemarijn is verder als fellow verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast treedt Rosemarijn regelmatig als docent op over diverse toezichtrechtelijke onderwerpen, zoals de Wet op het financieel toezicht in het algemeen, en meer specifiek de AIFMD en MiFID (II).

Werkervaring

  • Finnius, oktober 2014- heden
  • NautaDutilh, 2005-2014 (waarvan 1,5 jaar op het kantoor in New York)
  • Begeleiden vergunningaanvragen AIFMD, UCITS, MiFID II en Kredietaanbieders;
  • Advisering over de toepassing van de reikwijdte van de AIFMD: heeft een marktpartij een vergunning of een registratie nodig?;
  • Adviseren van beleggingsondernemingen over het doorlopend toezicht van de AFM, waaronder de regels voor kostentransparantie;
  • Adviseren van fondsbeheerders over het doorlopend toezicht van de AFM, waaronder de regels voor functionele en hiërarchische scheiding van het portefeuillebeheer en risicobeheer;
  • Adviseren over de impact van veranderde regelgeving op marktpartijen, waaronder integriteitswetgeving en de verschillende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid;
  • Adviseren over diverse vormen van alternatieve financiering, waaronder crowdfunding en peer-to-peer lending;
  • Advisering van initiatieven op het gebied van impact investing over toepasselijke toezichtregelgeving.

Rosemarijn Labeur heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het rechtsgebied Financieel Recht geregistreerd.

Deze registratie verplicht Rosemarijn elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit rechtsgebied.

“Clients attest to her attentiveness, one presenting her as "extremely knowledgeable, responsive and time-efficient”

— Chambers 2020