Holistische blik op duurzaamheid in ESMA Opinie

Holistische blik op duurzaamheid in ESMA Opinie

Op 24 juli heeft ESMA een opinie gepubliceerd als sluitstuk van haar reactie op de uitvraag van de Europese Commissie in mei 2022 om input te geven op greenwashing risico’s en het toezicht op duurzaamheidsbeleidsstukken. Naast haar eerder gepubliceerde eindrapport over greenwashing d.d. 4 juni 2024 geeft ESMA in deze opinie haar holistische blik en langetermijnvisie op (de ontwikkeling van) de duurzaamheidsregelgeving. Ondanks de gedegen ontwikkeling van het EU Sustainable Finance Framework en de huidige waarborgen tegen greenwashing in de afgelopen jaren, moet volgens ESMA op de lange termijn het efficiënt functioneren van de Sustainable Investment Value Chain verder worden ondersteund, (meer) aandacht zijn voor de samenhang tussen de verschillende duurzaamheidswetgeving en de toegang van investeerders tot duurzame investeringen worden uitgebreid.

 

Opvallend is dat ESMA in haar opinie, onder andere, expliciet betoogt dat de Europese taxonomie het enige en overkoepelende uitgangspunt zou moeten gaan vormen voor het meten van duurzaamheidsprestaties en in de relevante sustainable finance wetgeving zal moeten worden ingebed. De ontwikkeling van sociale taxonomie(ën) mag daarbij niet ontbreken. Ook wordt door ESMA voorgesteld om de definitie van ‘duurzame beleggingen’ (zoals nu opgenomen in de SFDR) uit te faseren, omdat deze definitie een (te) hoge mate van flexibiliteit biedt met betrekking tot de bijdrage aan duurzame doelstellingen en bij de toepassing van het DNSH-principe. Zonder het bestaan van bepaalde (minimale) grenswaarden hebben onder toezicht staande entiteiten de vrijheid om zelf de belangrijkste parameters voor duurzame beleggingen vorm te geven, hetgeen volgens ESMA resulteert in een inconsistent minimumniveau van duurzame ambities van financiële producten en een belemmering van de vergelijkbaarheid van die producten.

 

De opinie van ESMA is interessant in het licht van de aanhangige evaluatie van de SFDR. Financiële marktpartijen, die momenteel hun best doen om voldoende invulling te geven aan de huidige eisen onder de SFDR (met name waar het gaat om de KPIs van artikel 9 SFDR producten), zullen straks mogelijk geconfronteerd worden met een nieuwe invalshoek als het gaat om de meetbaarheid van hun (duurzame) beleggingen. We zullen deze ontwikkelingen met interesse volgen. Heeft u in de tussentijd vragen over duurzaamheidskwesties binnen uw organisatie? Neem gerust contact op!