Toegankelijkheidsrichtlijn: AFM publiceert verwachtingen van marktpartijen

We schreven er een Finnius Vindt over én we bespraken het uitvoerig in onze Finnius Vooruitblik 2025: op 28 juni 2025 moeten financiële ondernemingen voldoen aan de toegankelijkheidsvoorschriften uit de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn.

De AFM heeft op 24 april 2025 haar eerste update gepubliceerd, waarin zij voor het eerst een duidelijk overzicht geeft van wat zij per 28 juni 2025 (minimaal) verwacht van instellingen.

Verwachtingen AFM

Kern Verwachting van de AFM
Goed voorbereide organisatie U kent de voorschriften uit de wet.
U heeft een gap-analyse gemaakt over welke stappen nodig zijn om te voldoen.
U bouwt (verdere) expertise op over digitale toegankelijkheid en borgt die kennis in uw organisatie.
U verzamelt informatie over knelpunten
Toegankelijke (digitale) dienstverlening Uw online omgeving is robuust, bedienbaar, begrijpelijk en waarneembaar (WCAG)
U voldoet aan de overige eisen, denk aan meldplicht en het plaatsen van een informatiedocument op uw website
Goede borging van naleving Toegankelijkheidsrichtlijn U heeft beleid om te borgen dat de dienstverlening doorlopend toegankelijk is
U monitort de uitvoering van de processen in uw organisatie
U evalueert om na te gaan of de getroffen maatregelen het beoogde effect hebben

 

Benadrukking brede reikwijdte

Ook benadrukt de AFM dat de doelgroep van de toegankelijkheidsvoorschriften breed is. De toegankelijkheidsvoorschriften zien namelijk op:

 

  • het verlenen van “bankdiensten aan consumenten”: waaronder naast krediet, betaaldiensten, betaalrekeningen en elektronisch geld ook bepaalde beleggingsdienstverlening valt;

 

  • en het verlenen van “financiële e-handelsdiensten” aan consumenten:  waaronder het online aanbieden van financiële producten, fondsparticipaties of online bemiddeling kunnen vallen.

Road to compliance

Er zijn nog twee maanden te gaan voordat dienstverleners compliant moeten zijn met de toegankelijkheidsvoorschriften.

Onze ervaring is dat geregeld wordt onderschat welke typen dienstverlening allemaal moeten voldoen aan deze voorschriften. Naast traditionele bankdiensten is namelijk gauw sprake van een e-handelsdienst wanneer online financiële diensten worden aangeboden aan consumenten of cliënten die als consument kunnen worden beschouwd (zoals een retailbelegger of high-net-worth individuals, HWNI).

Ook de manier waarop aan de voorschriften wordt voldaan lijkt soms een blind spot. Kijk goed naar welke tooling de instelling zelf in huis heeft en van welke onlinefuncties gebruik kunnen worden gemaakt (denk aan schermfuncties of toegankelijkheidsfuncties op smart devices).