Vergezichten zonder voorspellingen

Vergezichten zonder voorspellingen

Finnius blikt vooruit

 

Volgens mijn weekhoroscoop is dit “een mooie week voor een daad van tolerantie en vriendschap”. Dat is dan het gevolg van de stand van Saturnus en Venus als ik het goed begrijp. Als ik eerlijk ben dan moet gezegd dat ik weinig waarde hecht aan voorspellingen van deze aard, al vind ik een kijkje in de toekomst altijd welkom. Je bent dan weliswaar minder te verrassen, maar het biedt je tegelijkertijd de ruimte om voorbereidingen te treffen en er het beste van te maken. Dat is altijd waardevol.

Als vaste traditie heeft Finnius ook dit jaar weer een inspanning geleverd om de toekomst voor financiële instellingen een beetje inzichtelijker te maken. Aan voorspellingen wagen wij ons niet, maar de blik vooruitwerpen lukt heel goed. Als toezichtadvocaten richten wij de blik dan logischerwijs op regelgeving en wetgevingsinitiatieven. De Finnius Vooruitblik 2023 is met vereende krachten tot stand gekomen en geeft een indrukwekkend overzicht van wijzigingen van regelgeving.

De initiatieven met betrekking tot ‘digitalisering’ en ‘verduurzaming’ krijgen bijvoorbeeld een steeds volwassener vorm en vinden hun weg in concrete regels. Het is wellicht even wennen, maar dat gold aanvankelijk ook voor onderwerpen als ‘integriteit’ en ‘product governance’, die ondertussen helemaal in het hart van financiële instellingen genesteld zijn. Voor degenen die dit met lede ogen aanschouwen is de boodschap (helaas) dat de Vooruitblik de harde realiteit beschrijft. De initiatieven en wijzigingen zijn reëel en krijgen meer en meer vorm. Het gaat echt gebeuren, al is de timing soms nog onbekend.

En vooruitblikkend voorwaarts is wel in de mode lijkt het. Vele partijen geven tegenwoordig een blik op de toekomst van de financiële sector. Of Finnius hierin nou leidend of volgend is zou ik eigenlijk niet durven zeggen, dat is aan de lezer. Dat maakt overigens ook niet heel veel uit, aangezien een stijlvol pak of een elegante robe manteau van alle tijden is. Kwaliteit heeft altijd waarde, wil ik er maar mee zeggen.

Dus voor iedereen die een neutrale beschrijving op prijs stelt als voorbereiding op de aanvullende regulering in de financiële sector, dient deze Vooruitblik als nuttige handreiking en handzaam naslagwerk. Tekst zonder plaatjes, met hyperlinks naar bronmateriaal. Dat concept heeft zich bewezen als de ultieme vorm om kennis te delen. Zo is daar dan toch nog onze ‘daad van tolerantie en vriendschap voor deze week’.

De Finnius Vooruitblik 2023 is er voor al onze klanten, voor iedereen die dat wil worden en natuurlijk voor de rest. Samen vooruitblikken, dat is toch een mooie start van het jaar. Maar let op, ook al blikken we stevig in het rond en ver vooruit, de tijd zal ons inhalen. Dat is een zekerheid. De Vooruitblik heeft daarmee ook iets vergankelijks. Daarom verschijnt in deze week van lancering van de Vooruitblik meteen een nabrander daarop: ons uitgebreide nieuwsbericht over de onlangs gepubliceerde plannen van de AFM voor 2023.

En gelukkig is er dan nog die andere zekerheid; je kunt Finnius altijd bellen en mailen met je vragen. Ik sluit af met de wens dat iedere lezer door de Finnius Vooruitblik meer weet te vinden dan hij of zij zelf zocht. Voorwaarts mars!