Zomerse updates op ESG gebied!
De Europese Commissie zit tijdens de zomerse dagen niet stil. In juni zijn er een drietal concrete wetsontwikkelingen geweest die we in dit nieuwsbericht kort aanstippen.
De nieuwe Gedelegeerde Taxonomie Verordening Milieu
Iedere marktpartij is zich inmiddels bewust van de RTS die zijn uitgevaardigd over de eerste twee milieudoelstellingen uit artikel 9 van de Taxonomie Verordening (i.e. mitigatie van en adaptatie aan klimaatverandering).
Lange tijd moesten we reikhalzend uitkijken naar de RTS voor de overige klimaatdoelstellingen, en nu is het zover: de Taxonomie Verordening wordt aangevuld door de op 27 juni 2023 aangenomen Gedelegeerde Taxonomie Verordening Milieu (ook wel bekend als Taxonomy Environmental Delegated Act). Hierin worden de technische screeningcriteria geformuleerd om de voorwaarden te bepalen waaronder een specifieke economische activiteit kan worden aangemerkt als substantieel bijdragend aan:
- het duurzaam gebruik en de bescherming van water en mariene hulpbronnen;
- de transitie naar een circulaire economie;
- de preventie en bestrijding van verontreiniging; of
- de bescherming en het herstel van de biodiversiteit en ecosystemen.
Deze criteria dienen ook om te kunnen bepalen of die economische activiteit bovendien geen ernstige afbreuk doet aan een van de andere milieudoelstellingen.
De nieuwe Gedelegeerde Taxonomie Verordening Milieu wijzigt bovendien de Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/2178 (ook wel bekend als de Taxonomy Disclosures Delegated Act) ten aanzien van bepaalde openbaarmakingsverplichtingen voor die economische activiteiten.
Aanpassing van de bestaande Gedelegeerde Taxonomie Verordening Klimaat
Daarnaast is er een update van de bestaande Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/2139 (de Gedelegeerde Taxonomie Verordening Klimaat, ook wel bekend als de Taxonomy Climate Delegated Act). Aangezien klimaatverandering waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor alle sectoren van de economie, moeten die sectoren worden aangepast aan de negatieve effecten van het huidige klimaat en het verwachte toekomstige klimaat.
In dat licht heeft de Europese Commissie een nieuwe gedelegeerde verordening opgesteld die de bestaande Gedelegeerde Taxonomie Verordening Klimaat wijzigt. Hierdoor gelden de technische screeningcriteria voor mitigatie van en adaptatie aan klimaatverandering ook voor economische activiteiten die nog niet in de bestaande Gedelegeerde Taxonomie Verordening Klimaat waren opgenomen.
Voorstel voor regulering ESG-rating activiteiten
Tot slot is er ook een ontwikkeling op het gebied van ESG-ratings. ESG-ratings spelen een belangrijke rol op de EU-markt voor duurzame financiering omdat zij beleggers en financiële instellingen informatie verschaffen over bijvoorbeeld beleggingsstrategieën en risicobeheersing voor ESG-factoren.
Momenteel vind de Europese Commissie dat transparantie in de ESG-ratings markt ontbreekt. Daarom komt de Europese Commissie met een voorstel voor een ESG ratings-Verordening om de betrouwbaarheid en transparantie van ESG-ratingactiviteiten te verbeteren.
Dit levert wat leesvoer op voor tijdens de zomervakantie. Hebt u vragen? Stel ze ons gerust!